Zrnková alebo mletá káva
Mletím kávy sa strácajú jej bohaté chute
Mletím kávy sa strácajú jej bohaté chute
Rozmýšľate, aký druh kávy si kúpiť? Zrnkovú alebo mletú?
Rozhodnutie predaja mletého kávového zrna sa u nás neujalo, pretože kvalitatívny rozdiel medzi zrnkovým a mletým kávovým zrnom je naozaj veľký. Naša ponuka pre Vás musí mať 100% kvalitu, aby ste ocenili to, čo si kúpite. Počas praženia kávového zrna prebiehajú rôzne chemické reakcie a procesy, ktoré dávajú káve jej pravú chuť a arómu. V prvom rade karamelizuje cukor, následne sa tvoria a odbúravajú rôzne kyseliny. Bielkoviny sa menia na peptidy, ktoré sa vylučujú ako olej a najmä vďaka týmto aromatickým olejom sa pri pražení uvoľňuje typická vôňa a chuť našej kávy - uvedený proces nazývame Maillardova reakcia.
Kávové zrná rozdeľujeme na dva druhy, a to Arabica a Robusta. Kávové zrno môžeme prirovnať k uzavretej nádobe plnej bohatých látok, aróm a olejov, ktoré vznikajú a uvoľňujú sa počas praženia a tvoria celkový chuťový profil vybranej kávy. Látky, ktoré sú v káve obsiahnuté po pražení, sa uchovávajú na jeden a pol mesiaca, následne dochádza k ich oslabnutiu a chuť už nie je taká výrazná a dokonalá, keďže sa vysušia oleje a arómy vyprchajú. Po otvorení kávy a pomletí zrna sa táto doba skracuje zväčša na 7 - 10 minút, preto by sa príprava dokonalej kávy nemala predlžovať.
Mletím kávy sa strácajú jej bohaté chute, preto je pre nás dôležité, aby kvalita ostala na vysokej úrovni a dodávka nepomletej zrnkovej kávy k Vám bola čo najlepšia a najkvalitnejšia.
Pre ilustráciu si porovnajte kávu namletú pred 72 hodinami (šálka dole) a čerstvo namletú kávu pripravenú do 7 minút (šálka hore).
Ak si budete nabudúce prezerať kávy na regáloch v obchode, ktoré tam čakajú aj niekoľko mesiacov, zamyslite sa :)