Zrnková alebo mletá káva

Zrnková alebo mletá káva

Rozmýšľate, aký druh kávy si kúpiť? Zrnkovú alebo mletú?

Rozhodnutie predaja mletého kávového zrna sa u nás neujalo, pretože kvalitatívny rozdiel medzi zrnkovým a mletým kávovým zrnom je naozaj veľký. Naša ponuka pre Vás musí mať 100% kvalitu, aby ste ocenili to, čo si kúpite. Počas praženia kávového zrna prebiehajú rôzne chemické reakcie a procesy, ktoré dávajú káve jej pravú chuť a arómu. V prvom rade karamelizuje cukor, následne sa tvoria a odbúravajú rôzne kyseliny. Bielkoviny sa menia na peptidy, ktoré sa vylučujú ako olej a najmä vďaka týmto aromatickým olejom sa pri pražení uvoľňuje typická vôňa a chuť našej kávy - uvedený proces nazývame Maillardova reakcia.




Kávové zrná rozdeľujeme na dva druhy, a to Arabica a Robusta. Kávové zrno môžeme prirovnať k uzavretej nádobe plnej bohatých látok, aróm a olejov, ktoré vznikajú a uvoľňujú sa počas praženia a tvoria celkový chuťový profil vybranej kávy. Látky, ktoré sú v káve obsiahnuté po pražení, sa uchovávajú na jeden a pol mesiaca, následne dochádza k ich oslabnutiu a chuť už nie je taká výrazná a dokonalá, keďže sa vysušia oleje a arómy vyprchajú. Po otvorení kávy a pomletí zrna sa táto doba skracuje zväčša na 7 - 10 minút, preto by sa príprava dokonalej kávy nemala predlžovať.

Mletím kávy sa strácajú jej bohaté chute, preto je pre nás dôležité, aby kvalita ostala na vysokej úrovni a dodávka nepomletej zrnkovej kávy k Vám bola čo najlepšia a najkvalitnejšia.

Pre ilustráciu si porovnajte kávu namletú pred 72 hodinami (šálka dole) a čerstvo namletú kávu pripravenú do 7 minút (šálka hore).

Ak si budete nabudúce prezerať kávy na regáloch v obchode, ktoré tam čakajú aj niekoľko mesiacov, zamyslite sa :)